Become an AGN forum member to be included in our multi-thousand dollar Monthly Airgun Giveaways! Winning is as easy as picking a number, no strings attached! This is our way of thanking you for being a part of the worlds biggest airgun forum. Yours truly, Michael Wendt - Owner.
Join HERE

Problem with my .22 flashpup

Forums PCP Airguns PCP Airgun – Discussion Problem with my .22 flashpup

  • Views : 269
  • Link

    Familyguy91b2
    Participant
    Member
    United States
    Accuracy: +0

    hey guys. I think I have an issue with my flashpup. No matter where I set my hammer spring, my FPS is always decending. I can't seems to get even a few shots that are flat. From the first shot on, the velocities just keep falling. Have you guys ever experienced this or have any ideas?

    Link

    Yo
    Participant
    Member
    Accuracy: +40

    What's the starting fill pressure and what velocity with what pellet weight? Normally you decrease hammer spring tension to lessen the power to get a flatter shot curve but often times must start at a lower fill pressure otherwise the first number of shots will be slow.

    Link

    Yo
    Participant
    Member
    Accuracy: +40

    If you feel it's a defective gun then return it ask for a shipping label because you would have to replace the hammer spring with a matching weaker one from ACE rather than chop couple coils from your factory spring and run a HUMA regulator (specifically 2 different types buy the correct one or it won't fit!) to get it flatter shooting if that doesn't adjust low as it is.

    Link

    Vetmx
    Participant
    Member
    United States
    Accuracy: +75

    Generally it means you have too much hammer spring. How far did you back it off? Did the gun do this from day one? Did you buy it new or used?

    Link

    Familyguy91b2
    Participant
    Member
    United States
    Accuracy: +0

    I bought it new in November 2019. I bought the chrony a month ago. It doesn't matter where I put tue HS, all the way in, all the way out, in the middle. Same results. 200 bar fill

    Link

    Yo
    Participant
    Member
    Accuracy: +40

    I would take that factory hammer spring out bring it to ACE HARDWARE (yea ACE is the PLACE) match it with 3 other springs of equal outer diameter have a clerk help you if you need help. Get equal or longer ones in different tension one equal strength springiness one a little weaker probably coils could be a little farther apart and or thinner material wire and a third a little weaker than that too. 

    I would never cut the original factory hammer spring just measure it against your same strength ACE spring and cut it 2 coils less so it's shorter (never cut the original spring) try it in the gun chrony. There should be some difference.

    If that doesn't work use the next weaker spring cut identical length with the factory spring and try shoot chrony. That definitely should do something.

    Still not working to get flatter curve even when adjusted all the way backed out? Cut 2 coils from that same spring and repeat chrony.

    Same with the weakest spring but by this time you may start to get valve lock you might want to start at a lower fill pressure chrony first.

    If these don't do well then order a correct fitting HUMA regulator for your gun there's 2 different sizes so order the correct one based on which wood or synthetic stock you have.

    At least you got the weaker springs now which you would have to buy anyway.

    • This reply was modified 1 year ago by Yo.
    Link

    Vetmx
    Participant
    Member
    United States
    Accuracy: +75

    Seeing as how we have know idea if your gun came out of the box jacked up because you didn’t establish a base tune back in 2019, you need to get some advice from a Flashpup expert. Go over to GTA and contact Rallyshark. You will want to have a couple shot strings at different hammer settings written down for reference. Otherwise, we can throw stones at this for a week. If Flashpups aren’t notorious for this type of problem, you could have had a valve, port alignment or some other issue right from the getgo.

Viewing 7 posts - 1 through 7 (of 7 total)

You must be logged in to reply to this topic.